• 10726
    PAYLAŞIM

Traksiyoner Akü Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Akü Teknolojileri 17 EYLÜL 2014 ÇARŞAMBA
Akif Kahraman

End. Akü Teknik Servis Sorumlusu

Traksiyoner Akü Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gerek ülkemizde gerekse Dünya’da büyüyen ekonomilere paralel olarak sanayileşme ve buna bağlı lojistik faaliyetleri hızla artmakta. İç/dış taşıma alanlarında kullanılan dizel forkliftlerin büyük bir kısmı ise elektrikli forkliftlere doğru değişim göstermekte. Forkliftler, taşımacılık akışının doğru zamanda, doğru hızla yapılabilmesi için gerekli en önemli araçlardan. Bu nedenle, forkliftlerin genel bakımına ve en önemli hayati parçası olan akünün kullanımına büyük önem verilmekte ve işletmelerin performansı açısından da kilit rol oynamakta.

Peki, bu kadar önemli rolü olan akümüzü daha yüksek performans ve uzun ömürlü kullanmak için nelere dikkat etmeliyiz? İşte size bazı püf noktaları: 

 

Depolama: Hücre ve aküler güneş ışığı ve yağışa direkt maruz bırakılmamalıdır. Stoklama alanının sıcaklık degeri  ≤ 25C olmalıdır.  

  Self Deşarj: İdeal depolama sıcaklığının üzerindeki her 10C’lik artış, akü raf ömrünü %50 azaltır.    
  FIFO: Stok yönetiminde ‘İlk giren, ilk çıkar’ kuralına mutlaka uyulmalıdır.    
  Redresör: Akü kapasite ve redresör uyumuna dikkat edilmelidir. Seçilen redresör, akü kapasitesinin %15’i oranında akım verebilecek durumda olmalıdır. Maksimum oran %20’yi geçmemelidir.  
  Şarj: Şarj esnasında buşonlar kapalı olmalıdır. Açık olarak yapılan şarj işlemi su kaybını arttırır.    
  Su Dolum: Aküye su ilavesi, şarj sonu minimum 1 saat sonra, saf su ile yapılmalıdır. Su ilavesi otomatik dolum sistemi ya da buşon içi seviye filtresine kadar yapılmalıdır.    
  Şarj Sonu Kullanım: Şarj sonu, kullanım öncesi aküler minimum 2 saat bekletilmelidir.  
  Şarj – Deşarj V: Hücre şarj esnasında maksimum 2,7 V’u görmelidir.  Deşarj esnasında maksimum 1,7 V’u geçmemelidir. Tam şarjlı hücre voltaj değeri 2,13 – 2,15 V seviyelerindedir.    
  Yoğunluk: Tam şarjlı hücre yoğunluk değeri 1,280 +/- 0,005 gr/cm3 dür(27 0C).     
  Sıcaklık: Şarj-deşarj operasyonlarında hücre sıcaklığı 300C üzerine çıkmamalıdır. Çalışma sıcaklığı  - 40/+ 500C’dir.    
  SoC – Akü Doluluk Oranı:Stoklanan hücrelerin voltaj değerleri %50 seviyesine geldiğinde mutlaka şarj edilmelidir (dengeleme şarjı). Araç üzeri kullanımlarda %20’ye kadar deşarj edilebilir. Deşarj edilmiş akü/hücre hemen tam şarjlı hale getirilmelidir. 
  Air-Mix: Elektrolit stratifikasyonunu engeller, şarj süresini kısaltır.  
  Bağlantı Şekli: Hücreler arası bağlantı seri şekildedir. Tüm bağlantılara uygulanan tork değeri 30 +/- 1 Nm’dir. Bağlantı sıkılıkları 3 aylık frekansla kontrol edilmelidir.  
  Ömür: Akü ömrü 250C’lik sıcaklıkta, %80 DoD’ye göre 1,500 çevrimdir.  

 

   

 

 

 

 

 

 

 

Yorumları Oku
Siz de fikrinizi paylaşın
Güvenlik kodunu giriniz