• 10360
    PAYLAŞIM

Gelecek, Start-Stop teknolojisinde!

Elektrikli Araçlar 3 AĞUSTOS 2015 PAZARTESİ
Nüket Doruk

Yazar

Gelecek, Start-Stop teknolojisinde!

İnci Akü AR-GE Müdürümüz Sibel Eserdağ ile "Start-Stop Teknolojisi" üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. 

Keyifli okumalar dileriz..

N.Ü: Start-Stop teknolojisi hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

S.E: Start-Stop yani “Dur-Kalk” sistemi, trafiğin yoğun olduğu zamanlarda ya da trafik ışıklarında güce ihtiyaç duyulmayan duruşlarda motoru otomatik olarak durdurup, sürücünün debriyaja bastığı anda ise tekrar çalıştırarak, enerji kaybını önlemeye yardımcı olan bir sistemdir. Start-Stop teknolojisi ihtiyaç duyulmadığı sürece içten yanmalı motorun çalıştırılmaması prensibine dayanır. Böylece içten yanmalı motorun boşta çalıştığı süre minimuma indirilerek yakıt tasarrufu ve CO2 emisyonunda azalma sağlanır.

N.Ü: İnci Akü start-stop özelliğine sahip araçlar için hangi ürünleri sunuyor? Bu akülerin standart akülerden farkı nedir?

S.E: İnci Akü olarak Start-Stop özelliğine sahip araçlar için sunduğumuz ürünler AGM ve NanoGold EFB’dir.  Starter grupta yeni teknoloji ürünlerimizden İnci Akü NanoGold’u, 2012 yılında Start-Stop teknolojisiyle geliştirdik. Üst segment araçlar için özel olarak tasarlanan ürünümüz, standart akülerden yüzde 50’ye kadar daha uzun ömürlü ve yüzde 30 daha fazla marş basma gücüne sahip. Ürünün sürüş modunda hızlı enerji geri kazanımı, geliştirilmiş şarj kabul özelliği, standart kurşun asit akülere göre 2 kat daha fazla çevrim süresi ve kısa devrelere karşı maksimum dayanıklılık gibi özellikleri bulunuyor. Dünya için giderek önem kazanan Start-Stop teknolojisi için özel olarak tasarlanmış Start-Stop AGM serimiz ise 

bizim için süregelen büyümemizi daha da güçlendirecek ürünlerin başında yer alıyor. Yüksek elektriksel donanım ve geri kazanım frenleme sistemine sahip Start-Stop araçlara özel olarak tasarlanan İnci Akü Start-Stop AGM serimiz, yeni nesil araçlarda kullanılan geliştirilmiş ısıtma, elektronik eğlence, sürücü destek yardım sistemleri, iç ve dış aydınlatmalar ve benzeri donanımlar sebebiyle ihtiyaç duyulan yüksek enerji gereksinimlerini optimum düzeyde karşılıyor.

“Her geçen yıl sıkılaşan emisyon standartları nedeniyle önümüzdeki yıllarda üretilecek araçlarının çok büyük kısmının start-stop özelliğine sahip olması bekleniyor.”

N.Ü: Neden bu ürünler tercih edilmeli, gelecekte önemi nasıl artacak?

S.E: Start-stop teknolojisi düşük maliyet farkıyla yüzde 5-10 arası yakıt tasarrufu sağlayabilmesi nedeniyle pazarda kısa sürede geniş bir kullanım alanı buldu. Sürekli artan ve daha fazla şehirlerde yoğunlaşan insan nüfusu, dünyamızın daha hızlı kirlenmesine yol açıyor. Bu gidişatı yavaşlatmak ve durdurmak için birçok devlet, yollardaki elektrikli ve hibrit araçların yaygınlaşması için teşvik mekanizmalarını hayata geçiriyor. Buna paralel olarak da otomotiv üreticileri elektrikli ve hibrit araç modellerini bir süredir pazara sürüyor. Her geçen yıl sıkılaşan emisyon standartları nedeniyle önümüzdeki yıllarda üretilecek araçlarının çok büyük kısmının start-stop özelliğine sahip olması bekleniyor.

 

                                                  

 

 

Yorumları Oku
Siz de fikrinizi paylaşın
Güvenlik kodunu giriniz