• 8368
    PAYLAŞIM

Size Kendinizi Özel Hissettiren Markaların Ortak Noktası: Sadakat Programları

Bakış Açısı 16 EKİM 2016 PAZAR
Nüket Doruk

Yazar

Size Kendinizi Özel Hissettiren Markaların Ortak Noktası: Sadakat Programları

Sadakat programı, müşterisini işinin merkezinde tutan şirketlerin, müşterilerine verdikleri bu değeri göstermelerinin en güzel yolu. Günümüz tam rekabet piyasasında, ihtiyacımız olan ya da satın alma kararı verdiğimiz bir ürünü seçerken ‘Markasına’ ve bize sunduğu ekstra faydalara dikkat ediyoruz. Bu kimi zaman onu diğerlerinden ayrıştıran bir performans özelliği, kimi zaman reklamlarını izlerken bize hissettirdikleri, kimi zaman ise fiyatı olabilir. Bizim için en önemli olan kriteri göz önünde bulundurarak seçimimizi yaparız. Fakat bunların içinde en güçlüsü var ki, ona karşı koymak neredeyse imkansız: DENEYİM

Eğer müşterinize kendisini ÖZEL hissettirebildiyseniz, memnuniyeti son derece artacak ve bu olumlu deneyimi asla unutmayacaktır. Aynı şekilde, olumsuz deneyimlerin de unutulması ne yazık ki mümkün değil.

Sadakat Programları; son tüketicilere, bayilere, tedarikçilere ve diğer paydaşlara sunulabilir sunulabilen esnek bir yapıya sahip. Son tüketiciler için hazırlanmış Sadakat Programlarında, en yaygın olarak görülen Perakende Sektörü uygulamalarından bahsedebiliriz. Migros, Kipa gibi zincir marketler son tüketicilerine verdiği sadakat kartları ile, müşterilerinin ne satın aldığını, nerede yaşadığını, gelir seviyesini ve daha bir çok bilgiyi elde etme fırsatı yakalıyor. Buna göre her bir Müşteri profiline özel tasarlanmış kampanyalar kurgulayabiliyor ve bunları SMS, e-mail, doğrudan postalama gibi özel iletişim araçları ile müşterilerine duyurabiliyor. Ayrıca kart sahiplerine sunduğu bu özel avantajlar ile, tüketicilerini kart kullanımı konusunda teşvik ediyor.

Sadakat pazarlama ajansı Ketchup tarafından, Türkiye’de 12 farklı bölgeden 1.005 katılımcı ile yapılan ‘Türkiye Sadakat Programları Araştırması’nda; kişilerden üyesi olduğu Sadakat Programlarını listelemesi isteniyor. Aşağıdaki grafikte yer aldığı üzere, Perakende sektörü bu alanda önemli bir role sahip.

Kozmetik sektörü de bu alanda oldukça etkin diyebiliriz. Kozmetik markaları, tüketicilerine verdiği sadakat kartları ile; onlara indirim avantajları sunarken, düzenli olarak satın aldıkları marka ve ürünler için ‘tamamlayıcı ürünler’ öneren kampanyalar ile gidebiliyorlar. Bu da satışa ve marka izlenimine oldukça pozitif etki eden uygulamalar arasında yer alıyor.

Sadakat programları yalnızca son tüketicilere hitap etmiyor, ‘müşteri’ olarak adlandırdığımız, ticari iş ilişkisi bulunan, ürünü satan bayi veya satıcılara yönelik de olabiliyor. Bu durumda, nasıl ki son tüketici ürünü satın aldıkça puan kazanıyorsa, bu kez de müşterimiz ya da satıcımız ürünü sattıkça puan kazanıyor ve puanlarını birçok hediye ürün ya da hizmet alımı için kullanabiliyor. Ayrıca müşteriler, bu program kapsamında anlaşma sağlanan diğer sektörlerden markalar ile indirimli alışveriş ya da hizmet alma şansı elde ediyor. Örneğin, otomobil markaları sadakat programları çerçevesinde, akaryakıt markaları ile anlaşıp indirimli akaryakıt alma fırsatı sunabiliyor.

Sadakat programlarının, müşteriye kendini ‘ÖZEL’ hissettirmesindeki en büyük etken şüphesiz ki, onlara özel sunulan fırsatlar ve özel jestler. Müşteriyi ya da tüketicileri tanımak, onların satın alma alışkanlıkları analizlemek ve sistemli bir yapı oluşturmak için son derece önemli. Örneğin, THY’den Shop&Miles sahibi olan bir tüketici, sadakat kart numarası ile yaptığı her check-in işleminde, hangi bölgeye uçuş gerçekleştirdiğinin bilgisini THY’ye ulaştırmış oluyor. THY bu bilgiler ışığında, kişiye özel jestler yapabiliyor. Mesela kişiye doğum gününü kutlama mesajı iletirken, en çok seyahat ettiği ülkeye indirimli bilet imkanı sunabiliyor. Bu da tüketicide OLUMLU DENEYİM yarattığı için, onun gözünde markayı oldukça farklı bir yerde konumlandırabiliyor.

Sadakat programı, faaliyet gösterdiği alanda belli bir noktaya gelmiş, sevilen markaların; hedef müşteri kitlesiyle sürdürülebilir ve sağlam temellere dayalı, uzun soluklu iletişim kurmasını sağlayan çok önemli bir platform. Ve bu platformu faaliyet gösterdiği alanda İLK olarak hayata geçirmek, markaya olan sevgiyi katlayacak, ilişkileri oldukça güçlendirecektir. Çünkü hedef müşteri kitlesi, kendisini ilgili alanda bulunan hiçbir markada bu kadar özel hissetmeyecektir. Müşteri, ÖZEL hissettiği yere gidecek ve yaşadığı DENEYİM sonrası orada kalmaya devam edecektir. Düşünseniz ya; size puan kazandıran, puanlarla binlerce hediye alma imkanı sunan, hizmet avantajları bulunduran, sadece size özel indirimler sunan, sizi özel günlerinizde sürprizlerle karşılayan, size mesela aracınızın bakım zamanını hatırlatan, sizi bu işleri aklınızda tutma yükünden kurtaran bir markayı; tüm bunları yapmayan bir marka ile eşdeğer tutmak mümkün olabilir mi?

‘Türkiye Sadakat Programları Araştırması’nda; bir önceki seneye göre, 2015 yılında tüketicilerin sadakat programlarına olan memnuniyet derecelerinin ciddi oranda arttığı görülüyor, buna paralel olarak programların bir sonraki satın almalarda etkisini arttırdığı sonucu da ortaya çıkıyor:

Biz de, şirket kültürümüz doğrultusunda, müşterimizi işimizin daima merkezinde tutarak İnci Akü iş ortaklarımıza bu ayrıcalıklarla dolu dünyanın kapılarını aralıyoruz. Ayrıcalıkta ‘Birinci Kart’ ile, İnci Akü bayilerimize ve satış noktalarımıza benzersiz avantajlar sunuyor, onlara kendilerini ÖZEL hissettirecek projeler geliştiriyoruz.

Faaliyet gösterdiğimiz sektörde İLK kez hayata geçen bir proje olarak İnci Akü Sadakat programı, iş ortaklarına sattıkça puan kazandırıyor, puanları www.birincikart.com’da bulunan binlerce hediye ürün veya akü alımında kullanma imkanı sunuyor.

Ayrıca, farklı sektörlerden birçok marka ile yapılan anlaşma sonrası, özel indirimler ve ücretsiz hizmet avantajları da program kapsamında sunulmakta. Ayrıcalıkta ‘Birinci Kart’ ile, müşterilerimizi daha iyi tanıyor; onlara özel dönemsel kampanyalar, özel gün kutlamaları, akü bakım hatırlatmaları gibi bir çok konuda iletişim kurma fırsatı elde ediyoruz.

İnci Akü Sadakat Programı hakkında detaylı bilgi için sizi www.birincikart.com adresine davet ediyor, ayrıcalıklarla dolu dünyamızı keşfetmenizi bekliyoruz.

 
Yorumları Oku
Siz de fikrinizi paylaşın
Güvenlik kodunu giriniz