• 8518
    PAYLAŞIM

Akü Bakımının Püf Noktaları Nedir?

Akü Teknolojileri 17 MAYIS 2017 ÇARŞAMBA
Can Kanar

Müşteri Hizmetleri/Teknik Servis Yöneticisi

Akü Bakımının Püf Noktaları Nedir?

Araç üreticileri, teknolojik gelişmelere paralel olarak artan müşteri ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, araçlardaki elektriksel donanımları gün geçtikçe arttırmaktadır.

Bu anlamda, ilk nesil akü olarak söyleyebileceğimiz “Starter Akü” Sulu Kurşun Asit aküler dışında, %100 elektrikli araçlara geçilmeden önceki nesil araçlarda kullanılan; “Start-Stop EFB ve Start-Stop AGM” akülerinde kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır.

Uzun ömürlü ve sorunsuz kullanım için, araç kullanıcılarının dikkat etmesi gereken ilk nokta araca uygun akü seçiminin yapılmasıdır. Akü Kapasitesi (Ah) ve Marş Gücü (CCA) değerinin, araçtaki standart akünün değerlerinden küçük olmaması gerekmektedir. Ayrıca araç elektriksel donanımına uygun olan akünün de seçimi oldukça önemlidir. Eğer araçta Start-Stop (Dur-Kalk) teknolojisi varsa, akünün kesinlikle “Start-Stop” özellikli akü olması gerekmektedir.

Akünüz hangi teknolojide olursa olsun, belirli periyotlarda doluluk oranının (sağlık durumu) ölçülmesi oldukça önemlidir. Periyodun ticari araçlarda 3 ayda bir, özel kullanımda 6 ayda bir yapılması tavsiye edilmektedir. Yetkili servisler akünün voltajını ölçerek bu tespiti yapabilmektedirler. Akü durgun voltajının 12,60V ve üstünde olması akünün sağlıklı olduğunun bir belirtisidir.

Akünün genel temizliği, bağlantı noktalarının sıkılığı ve araçtaki elektriksel kontroller periyodik bakımlardaki en önemli noktalardır. Araçtaki Şarj Sistemi (Alternatör) ve Marş Motoru’nun uygunluğu akünün ömrünü etkileyen en önemli elektriksel sistem elemanlarıdır.

Bakım ve kontroller mutlaka yetkili servislerde yapılmalıdır. 7 gün 24 saat ulaşabileceğiniz 444 5 AKÜ (258) Alo Akü Hattı ve www.inciaku.com adresinden size en yakın yetkili servis noktası bilgisine ulaşabilirsiniz.

Yorumları Oku
Siz de fikrinizi paylaşın
Güvenlik kodunu giriniz