• 4068
    PAYLAŞIM

Aküde Deşarj/Sülfatlaşma ve Takviye İşlemi

Akü Teknolojileri 2 ŞUBAT 2014 PAZAR
Can Kanar

Müşteri Hizmetleri/Teknik Servis Yöneticisi

Aküde Deşarj/Sülfatlaşma ve Takviye İşlemi

Aracımızda akünün deşarjını önlemeye yönelik uyarı ya da kontrol sistemi bulunmuyorsa, akü; araç park halindeyken radyo, tv sistemi veya aydınlatma vb. elektrik enerjisi gerektiren tüketicileri kesintisiz olarak beslemektir. Araç kullanıcısı akünün deşarj seviyesini takip etmeli, etmediği durumlarda, bazen bilinçli (park halindeki tüketimler-radyo/tv sistemi vb.) bazen istemeden de olsa (gece boyunca açık unutulan iç lamba vb.) “sülfatlaşma” diye tabir ettiğimiz arızanın oluşmasına yol açabilir.

Bu sebeplerden dolayı oluşan “Sülfatlaşma” (deşarj)  aküde voltaj seviyesi ve buna bağlı kapasite-marş basma gücünde azalmalara sebep olmaktadır.. Eğer aküdeki “sülfatlaşma”, aracın marş akımı ihtiyacını karşılayamayacak düzeyde olur ise araç çalışamayacaktır. Böyle bir durumda akla ilk gelen akünün farklı bir araç  aküsünden takviye kablosu yardımıyla çalıştırılmasıdır. Bu işlem için aracımızda akünün pozitif kutup başı ile dolu olan akünün pozitif kutup başı ile, negatifi negatif ile takviye kablosu yardımıyla paralel olarak* bağlayabiliriz. Sonrasında çalışmayan aracımızın kontağını çevirdiğimizde, dolu olan akünün enerjisiyle aracımız çalışacaktır.

 Araç kullanıcılarında genelde aracın şarj sisteminin aküyü tekrar dolduracağı şeklinde bir görüş bulunmaktadır. Bu durum akünün deşarj seviyesine ve aracın bu işlemden sonra ne kadar süre kullanılacağına göre değişebilmektedir. Eğer akü çeşitli sebeplerden dolayı derin deşarja uğramış ise, bu durumda araç alternatör şarjı akünün voltajını yükselterek,, plaka üzerinde toplanan ve sülfatlaşmaya sebep olan sülfat iyonlarını çözemeyecektir. Çünkü plaka üzerindeki sülfat iyonlarını çözüp, kapasite ve marş gücünü yükseltmek için düşük/sabit akım ve uzun süre redresör şarjı gerekmektedir.

Derin deşarj aküler (akü durgun voltajı <11,70V) için; tam şarjlı olma süresi yaklaşık 20-22 saat’tir. Hiçbir araç kullanıcısı bu kadar uzun süre aracını kullanamayacağından dolayı, aküye mutlaka bu işlem yetkili servislerde redresör şarjı ile yapılmalıdır. *Takviye yapılan araçların elektrik sistemlerinin aynı olması koşulu bulunmaktadır. Yani 12V (tek akü) olan bir araca 12V (tek akü), 24V (çift akü) olan araca 24V (çift akü)’lük ile takviye işlemi yapılmalıdır.

 

Yorumları Oku
Siz de fikrinizi paylaşın
Güvenlik kodunu giriniz