• 3934
    PAYLAŞIM

Kışın Akü Marş Basmama Problemleri Neden Daha Çok Yaşanır?

Akü Teknolojileri 29 EKİM 2013 SALI
Can Kanar

Müşteri Hizmetleri/Teknik Servis Yöneticisi

Kışın Akü Marş Basmama Problemleri Neden Daha Çok Yaşanır?

Özellikle kış aylarında akü marş basmama/araç çalışmama probleminin yaşanmasının en büyük nedenlerinden biri; hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte aracın marş akımı ihtiyacının artması ve akünün kimyasal yapısından dolayı mevcut enerjisinin belli oranda (ortam sıcaklığına bağlı olarak) azalmasından kaynaklanmaktadır. Aşağıdaki sıcaklığa bağlı akünün gücü ve araç için gerekli ilk marş akımı tablosunu incelersek; 27 derecede diyelim ki akü %100 dolu olsun. Herhangi bir deşarj durumu yok. Fakat ortam sıcaklığı "0" dereceye düştüğünde %100 dolu olan akü enerjisinin %65, -18 dereceye düştüğünde %40’ını verebiliyor. Aracın ilk marş akımı ihtiyacı da sıcaklık düştükçe 27 derecede %100, 0 derecede %155 ve  -18 derecede %210 birim şeklindedir.

Bu durumdan dolayı araç ve akü üreticileri de akü seçimi/tasarımı yaparken, aracın ilk marş akım değerinin 2 ila 2,5 katı yüksek değerdeki aküyü (CCA-Marş Basma Gücü*) seçerek, bu dezavantajlı durumu engellemeyi amaçlamaktadırlar. Örneğin, binek araçlarda ortam ve motor sıcaklığına bağlı olarak ilk marş akımı ihtiyacı 50A-200A arasında değişmektedir. Binek araçlar için tasarlanan akülerde belirtilen CCA (Marş Basma Gücü) değeri de araca göre değişmekle birlikte en az 400A değerlerinden başlamaktadır. Araç kullanıcılarının kış aylarına girmeden önce akülerinin %100 dolu konuma yakın seviyelerinde olup olmadığını akü yetkili servislerinde kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Akünün durgun voltajı veya akü açık sistem bir akü ise elektrolit yoğunluğu ölçülerek akünün doluluğu hakkında fikir sahibi olunmalıdır.  Akünün durgun voltajı 12,40V ve altı ise doluluk oranı %75 ve altı seviyelerindedir, dolayısıyla bu tip durumlarda akünün mutlaka “redresör şarjı” işlemi ile tekrar %100 seviyelerine ulaştırılması gerekmektedir.

Araç kullanıcılarının dikkat etmesi gereken diğer bir husus ise, araç motor yağının değişim periyodudur. Yağ değişim periyodu geçen araçlarda, motor bloğunun mekaniksel hareketinde zorlanmalar olabileceğinden dolayı, aracın ilk marş akım değeri artacak bu durum akünün normalinden fazla yorulmasına/deşarj olmasına sebep olacaktır. Özetle; kış ayları öncesi sadece akünün tam dolu (%100) olması değil, aracın motor yağının uygun aynı zamanda marş sisteminin de (marş motoru/kelepçeler/bağlantı kabloları vb.) istenilen değerlerde olması gerekmektedir. Ayrıca akü hücrelerine kış öncesi ekstra sülfirik asit ilavesi, antifiriz konulması vb. uygulamalar kesinlikle yapılmamalıdır. Akü içerisine konulacak her farklı sıvı akü plakalarının verimli çalışmasını engelleyip aküyü kısa/orta vadede kullanılmayacak hale getirebilir. Akü bakımı ve kontrolleri detaylı bilgi için “Akü Bakımının Püf Noktaları” blog yazımı inceleyebilirsiniz. *CCA (Cold Cracking Amper)=Soğukta Marş Basma Akımı: Bu değer laboratuar ortamında akünün -18 dereceye kadar soğutulduktan sonra yapılan testte göre hesaplanan bir değerdir. Daha detaylı bilgi için, EN 50342-1 standardından yararlanabilirsiniz.

Yorumları Oku
Siz de fikrinizi paylaşın
Güvenlik kodunu giriniz