• 4310
    PAYLAŞIM

Akü Bakımının Püf Noktaları

Akü Teknolojileri 19 ARALIK 2012 ÇARŞAMBA
Can Kanar

Müşteri Hizmetleri/Teknik Servis Yöneticisi

Akü Bakımının Püf Noktaları

Günümüzde müşteri istekleriyle doğru orantılı olarak, araçların elektriksel donanımlarının giderek arttığı görüyoruz. Bu durum müşteriye memnuniyet ve konfor kazandırmasının yanı sıra, akünün araç üzerindeki görev ve sorumluluklarını da arttırıyor. Uzun ömürlü ve sorunsuz kullanım için aracın elektriksel sistemlerinin (marş, şarj, tüketiciler vb.) uygunluğu, akünün doluluk oranı/kapasitesi vb. teknik yeterlilikler çok önemlidir. Fakat bu teknik yeterlilikler uygun dahi olsa, periyodik olarak kontrollerinin yapılması akü kullanım ömrünü doğrudan arttırır. Her 6 ayda bir düzenli bakım gerekiyor...

Araç kullanıcıları, Start-Stop ve kapalı sistem yani bakım gerektirmeyen bir akü kullanıyorsa, kullanım sırasında kutup başı temizliği ve voltaj kontrolü dışında herhangi bir bakıma ihtiyaç duymaz. Fakat akünün kullanıldığı aracın marş, şarj ve elektriksel tüketim ölçümlerinin mutlaka yapılması gerekmektedir. Açık sistem akülerde bu kontrollere ek olarak, hücrelerdeki elektrolit (asit+saf su) seviyelerine bakılması gerekmektedir. Eğer seviyede azalma var ise, hücrelere saf su ilavesi yapılmalıdır. Elektrolit yoğunluğu da ölçülüp, eğer gerekiyorsa redresör şarjı yapılmalıdır. Teknik işlemler ve kontrollerin mutlaka yetkili servislerde yapılması gerekmektedir. Bakım periyodu hususi kullanımda 6 ay, ticari kullanımda 3 ayda bir yapılmalıdır. www.inciaku.com’ dan size en yakın yetkili servis noktasını seçip, aracınızın bakımını yaptırabilirsiniz.

Akünün ömrünü uzatmak için... 
Özellikle yaz aylarında sıcaklık artışına maruz kalan akü için, kışa girmeden ve kışın zorlu koşulları sonrasında yapılan bakımlar, akünün ömrünü olumlu yönde etkiler. İnci Akü teknik ekibi olarak akülerde ilk olarak akü kutup başlarına bakılmasını tavsiye ediyoruz. Eğer kutup başlarında oksitlenme var ise kutup başları üzerine sıcak su dökülür. Bu işlem esnasında akü kabloları sökülmeden araç stop halindeyken işlem yapılması gerekmektedir fakat bazı araçlarda kutup başlarında sigorta grubu vb. olması sebebiyle bu gruba zarar vermeden işlemi yapmak gerekmektedir.

Sıcak su döküldükten sonra kutup başları küçük bir fırça ile temizlenir. Fakat bu temizlik sırasında oksit çözücü ve benzeri kimyasallar kesinlikle kullanılmamalıdır. Aracın gereksinimden daha düşük kapasiteli bir akü, aracın performansını düşürür… Aracın performansını direk olarak etkileyen akünün, aracın kapasitesini karşılayabilecek düzeyde olması önem taşıyor. Aracın gereksinimden daha düşük kapasiteli bir akü, düşük marş basma gücü nedeniyle, aracın performansını düşürür ve akü kısa sürede deşarj olur, kullanım ömrü azalır ve istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Ortalama 4,5 yıl ömre sahip olan akülere karşılık bu aküler 2-3 yılda bitmektedir. Soğuk havalarda da aracın çalışmasını zorlaştırmaktadır. Tam bakımsız sisteme sahip aküler haricinde diğer akülerde gerekli durumlarda mutlaka saf su eklenmeli…

Aküdeki elektrolit;  yani asit ve saf su karışım seviyesi, buşonlar açılarak mutlaka kontrol edilmelidir. Elektrolit seviyesi normal şartlarda plakaların bir parmak üzerinde olmalıdır. Eğer elektrolit seviyesi plakaların altında kalmış ise, saf su ilavesi yapılarak eksilme giderilmelidir. Aküye gereğinden fazla saf su ilavesi yapılırsa, araç çalıştığında, buşon deliklerinden suyun fazlası akar. Ancak bu durum, akü ve araç için zarar verici olabilir. İnci Akü teknik ekibi olarak, yarı kapalı sistem akülerde saf su dışında herhangi bir sıvı eklenmemesi konusunda araç kullanıcılarını uyarır. İlave edilecek her farklı sıvı, plakalara ve plakalardaki aktif maddeye zarar verecektir. Bu da aracın kısa sürede performans kaybı yaşamasına sebep olur. İnci Akü NanoGold Start-Stop ELA ve Formul A serisi gibi kapalı sistem bakımsız akülerde ise her hangi bir sıvı ilavesine ihtiyaç duyulmamaktadır.

Araç uzun süre kullanılmayacaksa...
İnci Akü teknik ekibi olarak, eğer araç uzun süre kullanılmayacaksa , (-) şase kablosunun akü ile bağlantısının kesilmesini öneriyoruz*. Böylelikle araç üzerindeki elektriksel tüketim gerçekleşmeyeceğinden, akü sadece ortam sıcaklığının etkisiyle deşarj olacaktır. Eğer ortam sıcaklığı         25 °C’den düşük ise akünün deşarjı daha yavaş gerçekleşir. Eğer (-) şase kablosunun akü ile bağlantısı kesilemeyecekse, binek araçlarda, yani 12V’luk sistemlerde, sabit elektriksel tüketim değerinin  25 miliamper’in altında olmalıdır.  Otobüs, kamyon gibi ağır vasıta araçlarda, yani 24V’luk sistemlerde, sabit elektriksel tüketim değeri 80 mA’nın altıdır. Elektriksel tüketimin artışı ya da elektriksel kaçaklar akünün kısa sürede deşarj olmasına yol açar. Uzun süre kullanılmadan bekleyen akü tekrar kullanılmak istendiğinde, İnci Akü olarak, akünün mutlaka yetkili servis tarafından voltaj ve yoğunluk kontrolünün yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Eğer voltaj ve yoğunluk istenilen değerlerde değilse, aküye redresör şarjı uygulanmalıdır. *Elektronik beyinli araçlarda (-) kablonun sökülmesi, bir sonraki bağlantıda aracın radyo kodu vb. bilgiler isteyeceğinden dolayı bu işlem için mutlaka araç yetkili servisinden bilgi alınmalıdır. Araca göre akü kullanılmalı... Araçlar ilk tasarım koşullarına uygun olarak seçilen akü ile donatılmıştır. İlave ışıkların veya müzik sisteminin eklenmesi, aracın LPG‘li araca dönüştürülmesi ya da aracın ticari araca dönüştürülmesi gibi kullanım şartlarının değişmesi durumunda, İnci Akü olarak, aracın üzerindeki akünün değiştirilmesini ve yeni şartlara uygun akünün seçilmesini tavsiye ediyoruz. Araca uygun akü alınmaması durumunda, akü ve diğer elektriksel sistemler zarar görebilir.

Yorumları Oku
Siz de fikrinizi paylaşın
Güvenlik kodunu giriniz