• 11239
    PAYLAŞIM

Elektrikli Araçların Ülkesi: Norveç

Elektrikli Araçlar 16 MART 2015 PAZARTESİ
Hüseyin Sayın

Marka ve Dijital Pazarlama Uzmanı

Elektrikli Araçların Ülkesi: Norveç

Elektrikli otomobillerin günümüzde yakın bir teknolojik gelişme gibi algılansa da bu otomobillerin geçmişi incelendiğinde 19. yüzyılın sonlarında ve 20.yy’ın başlarında belki bugünkü kullanımları ile eşdeğer bir kullanıma sahip olan bir teknoloji olduğu karşımıza çıkıyor. Devam eden zamanlarda içten yanmalı motor teknolojisindeki yaşanan gelişmeler ve ilerlemeler değişimi de beraberinde getirdi. O dönemlerde petrolle çalışan araçların uygun maliyetli olması ve toplu üretimi elektrikli araçların bir nevi sonunu getirdi. Milenyum çağından sonra ise batarya teknolojilerinde oldukça büyük ve önemli gelişmeler yaşandı. Buna paralel olarak petrol fiyatlarındaki artışlar ve kaynakların tükenme endişelerinin yanına, birde küresel ısınma başta olmak üzere bir çok çevre faktörüde eklenince elektrikli otomobilleri yeniden gündeme geldi.

Görsel Kaynak: http://www.elbil.no/elbilforeningen/english-please/717-the-norwegian-electric-vehicle-association 

Günümüzde küresel ısınmanın en önemli nedenlerinden biri olan sera gazı salınımının nedenlerinden bir tanesi motorlu kara yolu taşıtları ve otomobillerden atmosfere yayılan egzoz gazları. Egzozdan yayılan bu gazlar sera etkisine neden olan en önemli etkenlerden bir tanesi. Her gün artan otomobil sayısı ve bilinçsizce tüketimin bir sonuçları dünya geleceğini tehdit eder düzeyleri çoktan geçmiş durumda. Bu sorunun azaltılmasında önemli bir katkı sağlayacak elektrikli otomobiller konusu sadece bireylerin satın alım gücüyle değil devlet politikalarıyla da desteklenerek.

Bu konuda dünyada örnek ülkelerden bir tanesi Norveç. Özellikle ülkedeki elektrikli otomobillerin yaygınlaşması ve devletin bu konuya duyarlı yaklaşımı verimli sonuçlar ortaya çıkarıyor. Norveç'te şu an 32 bin elektrikli araç yollarda. Ülkedeki toplu taşıma araçlarının %85’i elektrikli. 2013 yılında satılan arabaların ise %12’ü elektrikliydi. 2017 yılına ülkedeki elektrikli araç sayısının 50 bine ulaşması hedefleniyor.

Görsel Kaynak: http://www.avere.org/www/Images/images/Electric-cars-outside-the-Norweigan-Parliament(1).jpg 

Elektrikli araçların Norveç’te yaygınlaşmasının en önemli etkenlerinden bir tanesi ise devletin bu konuyla ilgili sağlamış olduğu teşvikler. Ülkede elektrikli araç sahipleri ücretsiz otopark, ücretsiz feribot ve sadece otobüslerin gidebildiği şeritte gitme imkanı sağlıyor. Araçlar satış ve KDV vergisinden de muaflar. Norveç Parlamentosu 2017`ye kadar elektrikli otomobiller için daha kapsamlı bir teşvik sözünü açıklamış durumda. Görüldüğü üzere Norveçte elektrikli araçlar bir devlet politikası haline gelmiş. Elektrikli araç sayısının her geçen gün arttığı Norveç’te teşvikler bu şekilde geniş kapsamda kalır mı veya daha da genişletilir mi sorusu ise şimdiden akılları kurcalamaya başlamış durumda. 

 

Yorumları Oku
Siz de fikrinizi paylaşın
Güvenlik kodunu giriniz