• 5927
    PAYLAŞIM

Sosyal Medyada Güvende Miyim?

Bakış Açısı 12 ŞUBAT 2016 CUMA
Efe Derilgen

Front End Developer

Sosyal Medyada Güvende Miyim?

Hem evet, hem de hayır. Bu soruya yazının sonunda sizin karar vermenizi bekliyoruz, ne dersiniz?

Son yıllarda günlük ihtiyaç listemize yeni bir şey daha ekledik; "Sosyal Medya". 

Günden güne büyük bir bağımlılık haline dönüşen sosyal medya bilinçli bir kullanıcı için bile oldukça büyük riskler taşıyor. Bilgilerinizin başkaları ile paylaşımından, dönem dönem zaman tünellerimize düşen "Facebook, Twitter bilgilerinizi x kurumu ile paylaşıyor" haberlerinden de bahsetmiyoruz elbet...

Facebook'ta seni kim gözetliyor?
Twitter'da herkes seni takip etsin,
Instagram'da fenomen ol, TV'de boy göster,
Kadınların dayanamadığı parfüm şimdi Türkiye'de, bekar erkek kalmayacak.
Kadınlar müjde! Bu ürün ile sevdiğiniz sizinle evleniyor gibi reklam, uygulamalardan bahsediyoruz.

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi piramidinin en altında bulunan temel ihtiyaçlar sıralamasında insanoğlunun fizyolojik gereksinimlerinden sonra ikinci sırada güvenlik ihtiyacı bulunuyor, şifrelerimiz 123456 olsa bile.

Akıllı telefonlarımızdan, sosyal medya sitelerine kadar internette güvende olmak sadece bizim elimizde değil, şifrelerimiz q1w^*?DFdAdX!/- gibi karmaşık faktörlerden oluşsa bile.

Günümüzün en popüler teknoloji devlerinden Apple'ın çok değil 2 sene içerisinde iCloud servisinin hacklenmesi ile milyonlarca kullanıcının resimleri ve şifreleri internete servis edilmişti. Sosyal medya ve internette güvenlik sadece bizim elimizde olan bir nokta olmasa da "bazı önlemler" alabiliriz.

Şifre Seçimleri

Şifre seçimi en az dikkat ettiğimiz noktaların başında geliyor. Bir çoğumuz, sonrasında unutmamak için oldukça basit şifreler üretmekte ve bunları kullanmaktayız.

Şifre seçimi sırasında;

Sadece sayı ve ardışık rakam kullanımından,
Sadece harf ve klavyede arka arkaya gelen tuş kullanımlarından uzak durunuz. Örnek qwerty, asdfgh gibi.

Adınız, doğum tarihiniz, telefon numaranız, adınız + telefon numaranız gibi kombinasyonlardan uzak durunuz.

Bu şifreler tahmini kolay ve risk taşıyan şifreler sıralamasında en üstte diyebiliriz.


Uygun bir şifre oluşturmak için;


Büyük harf, küçük harf, rakam ve özel harf kombinasyonlarından faydalanın. Örnek bir şifre olarak belirtmek gerekirse iN14c/iAdf^*^
Şifre oluşturmak kadar bunları saklamak ve akılda tutmak da önemlidir. Bilgisayarınızda bir not defteri içerisinde bu şifreleri saklamayın, keypass gibi güvenli ve şifre saklayan yazılımları kullanabilirsiniz, keypass'i görüntülemek için oluşturduğunuz şifreyi unutmamak koşuluyla :)

Genel Güvenlik Ayarları

Sosyal medya hesabı hacklenen kişilerin büyük bir çoğunluğunun ortak noktası mail şifreleri ve sosyal medya şifrelerinin aynı olması ve kaynağı belirli olmayan uygulamaları sürekli kullanmaları ve denemeleridir. Hacklenen veya erişimini kaybettiğiniz bir hesaba yeniden giriş yapabilmeniz için sosyal medya ve mail servisleri sizlere birçok seçenek ve kolaylık sunmaktalar.

Bu seçenekler;

Mail adresine şifre sıfırlama isteği,
Yakın zamanda mail adresiniz değiştiyse eski kayıtlı mail adresine şifre sıfırlama isteği göndermek,
Telefon ile hesabın size ait olduğunu doğrulamak.
Hesabınızı oluştururken cevapladığınız güvenlik sorusunu yanıtlamak.

  • Sosyal medya hesapları ve maillerinizi güvende tutmak için telefon numaranızı sadece sizin görebileceğinize emin olduğunuz bir şekilde sisteme ekleyin.
  • Güvenlik maili için 2. ve 3. mail adresleri tanımlayın.
  • Google servislerini kullanıyorsanız 2 adımlı doğrulama seçeneğini aktif ediniz. 2. adımlı doğrulama seçeneği her giriş çıkınız için size özel kodlar ve şifreler üretir.


Her uygulamayı kullanmak zorunda değiliz!

Facebook, Twitter, Instagram ve akıllı telefonlarımızda sürekli erişimimize açık on binlerce uygulama mevcut. Bu uygulamaların kimi hayatımızı kolaylaştırsa da kimisi güvenlik açığı oluşturan ve hayatımızı zorlaştıran uygulamalar olabiliyor.

Takipçi satın alma uygulamaları,
Profilime kim baktı,
Kim stalkladı. (Sosyal medya ile hayatımıza giren kelimelerden. Gizli gizli takip edilmek)
Günde xxx $$$ kazandıran reklam/uygulamalar ya da sayfanızı takip etmeyi bırakanları hemen görün vb...

Takipçi satın alma uygulamaları size aynı zamanda bir erişim isteği sunar, bu istek sayesinde kendi oluşturdukları üye havuzları üzerinden size takipçi gönderirken sizin de sürekli tanımadığınız kişileri takip etmenizi, beğenmenizi, etkileşime girmenizi sağlar. Bunun sonucunda belki internet güvenliği için bir sorun yaşamayabilirsiniz fakat hukuki süreçlerle karşılaşmanız mümkün; her paylaşımdan sorumlu olduğumuzu hatırlamak gerekirse.

Büyük bir merak içerisinde öğrenmek için sabırsızlandığınız “Profilime Kimler Baktı!” vb. uygulamaların çalışma mantığının ve gerçekçiliğinin koca bir hiç olduğu, arka planda gerçekleştirdiklerinin ise bir o kadar riskli olduğuna dair bilgi ve deneyimimiz var. Bu tür uygulamalar genel olarak sosyal medya servisleri üzerinden değil farklı siteler üzerinden hizmet verip, sonrasında almış oldukları erişim izinleri ile zaman tünelinizde virüslü, virüssüz reklam paylaşımları yapmaya başlarlar. Zaman tünelinde 99 TL'ye satılan iphone 6s'leri görmekten sıkıldıysanız uygulama seçimlerinizde daha dikkatli olabilirsiniz.

Uygulamaları kullanmadan önce Google ve diğer arama motorları üzerinden uygulamayı araştırabilir ve yorumları okuyarak uygulamaya dahil olabilirsiniz. İnternet kültüründe iyi şeyleri övmek pek olmasa bile kötü her şeyi olması gerektiği gibi belirten topluluklar ve forumlar mevcut.

Şimdilik sadece temel güvenlik önlemleri ve dikkat etmeniz gerekenlerden bahsettik fakat sosyal medya ve internetin, uzay gibi sonsuz bir boşluk olduğunu artık hepimiz biliyoruz. İnternette gezindiğiniz süre boyunca gerekli güvenlik önlemlerini aldığınız ve dikkatli olduğunuz sürece internetin tehlikeleriyle değil bilgi verici ve eğlenceli yönleriyle karşılaşacağınıza eminiz.  

Yorumları Oku
Siz de fikrinizi paylaşın
Güvenlik kodunu giriniz