• 4405
    PAYLAŞIM

Seth Godin “Hepimiz Acayibiz” Pazarlama Konferansı

Bakış Açısı 4 ŞUBAT 2014 SALI
Damla Arkan

Yazar

Seth Godin “Hepimiz Acayibiz” Pazarlama Konferansı

Bundan yaklaşık bir hafta önce üyesi olduğum Capital CMO Club (Chief Marketing Officer) tarafından düzenlenen ve bir çok eseri dünyada bestseller olmuş, pazarlama alanında bir marka olan Amerikalı pazarlama gurusu Seth Godin’in konuk olduğu konferansa katıldım. Konferansın konusu “Hepimiz Acayibiz”di.  Konuşmasında, Hepimiz Acayibiz  kitabında da yazmış olduğu gibi “2010 yılında tutum ve davranışlarda kritik bir değişim oldu; “acayip” lerin sayısı normal alan içinde kalanları geçtiğini aktardı. Bende bu güzel konferansın notlarını değerli blogin okuyucuları için derledim.

Kitle kavramının yeniden ele alındığı konferans da, ortalamaya odaklanmadan köşedekilere ulaşılması halinde, tek ve benzersiz olunduğunda başarı elde edebileceğini, bu yüzden de ‘farklı insanlara farklı davranmamız’ gerektiğini işaret etti Godin.  Çünkü artık kimse diğerlerinin aynısı olan bir ürünü almak istemiyor. Ortalama insana ortalama ürün sunanlar baktığınızda en meşhur markalar değil. Oysa ki en meşhur markalar sınırları zorlayanlar ve yoldan sapanlar. Godin kitleleri kabilelere benzetiyor.  Ortak ilgi alanlarına göre oluşan bu kabilelerin internet ağını daha fazla kullanmaya başladıklarını söylüyor. Meslek ve görevlerin ortadan kalktığını bunun yerine sanatın geldiğini, sanatın bir haritasının olmadığını, herkesin yeni bir haritasının olması ve kesinlikle bu haritaların kopyalanmaması gerektiğini hatırlattı. “Hatta yeri geldiğinde çöpe atılacak bir iştir sanat.” dedi.

Yapılması gereken uçurumun kenarına yaklaşmanız, kendinizi aşağıya atmanız, kanatlarınızı çıkarıp, kullanmanız gerektiğidir” diyen Godin: “Fikir varsa mutlaka deneyin. Başarısızlık bir opsiyon değildir, başarısızlıktan korkmayın. Size hayır diyecek insan yok, ama evet diyecek insan da yok” dedi.  Godin, iletişim sektöründen bir cep telefonu markasının nasıl pazardan kaybolduğunu anlattı. “Çünkü sadece her şey yolunda mı diye bakmak yetmiyor, sürekli kendini yenilemek, acayip insanlar için farklı şeyler yapmak gerekiyor. Tuhaf insanlarla bağlantı kurun, onlara ulaşın.  İddialı olun, kendinize farklı alanlar açın” sözlerinden sonra “Prufrock Coffee – DIS Loyalty Card” örneğini veren Godin, firmanın rakiplerine giderek 8 adet kahve içenlere Prufrock Coffee’den kendilerini denemeleri için 1 adet ücretsiz kahve ikram ettiğini söyledi. Bir kahve evinin bile kendisine farklı bir alan açabileceğini ve bu kadar iddialı bir çalışma ile yeni müşteriler kazanabileceğini gösteren Godin, tüm katımcılara ortalamada kalmamaları gerektiğini bir daha vurguladı. En iyi başarısızlık yaşının 12 civarı olduğunu ve bu yüzden çocuklarınızı bu yaşlarda denemek istedikleri her türlü şey için desteklemenin gelecekleri için önemli olduğunu vurguladı. Kültürün değiştirilebileceğini, buna en güzel örneğin Kore olduğunu söyleyen Godin, 50 yılda dünyanın ilk 5 zengin ülkesi arasına girmelerinin tesadüf olmadığını belirtti. Kültürü değiştirmek için şirketinizdeki üst yönetimi beklemenize gerek olmadığını, bu değişimi başlatmak için ilk adımı bizlerin atmasını,  bu kültürü değiştirirken de en iyi yol göstericilerin müşteriler olduğunu, gidip onlarla konuşmamızı, onları dinlememizi söyledi. Sonra bunları şirket içinde videolarla gösterip, değişime adım atmamızı söylerken, çok kısa bir süre zarfında dil/sözcüklerin yerini videolara  bırakacağını vurguladı. Hizalanmaya gerek olmadığını, hep nasıl farklı olabiliriz, müşterilerimize nasıl farklı davranabiliriz, onları nasıl segmente edebiliriz, köşedekilerle nasıl temas kurabiliriz diye düşünmemiz gerektiğini söyleyen Godin, sürüden ayrılmayan koyunlar gibi sürüngen beyinlikten çıkmamızı espri ile karışık bir şekilde gülerek hatırlattı.

Yorumları Oku
Siz de fikrinizi paylaşın
Güvenlik kodunu giriniz