• 4020
    PAYLAŞIM

Geçmişten Geleceğe Kalite

Bakış Açısı 9 MAYIS 2013 PERŞEMBE
Numan Alver

Starter Akü Fabrika Müdürü

Geçmişten Geleceğe Kalite

Kalite, en genel tanım olarak “Müşteri Tatmini” ya da “Müşteri Beklentilerine ve Şartlarına Uygunluk” diye adlandırdığımız bir kavram olup, uygulamada ise geçmişten günümüze çeşitli şekillerde algılandığı görülmüştür. 1980 yıllarına kadar Kalite, “Kontrol Edilir” kavramı yaygınken, 80’li yılların sonlarına doğru Kalite, “Kaliteli Yapılır” algısının arttığı, 2000’li yılların başında ise tüm dünyadaki hızlı değişimin getirdiği Inovasyon rüzgarı ile Kalite, “Kaliteli Tasarlanır” şekline dönüşmüştür.

Yönetim kalitesi açısından, yöntemlerin, modellerin geliştirilmesi süreci, tıpkı ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi süreci gibi işlemektedir. Organizasyonların kalitesinde, gelecekte etkin olabilecek bazı önemli faktörler ise şöyledir;

1. Karmaşıklık: Günümüzde ve gelecekte yaşanan/yaşanacak finansal krizler, siyasi karmaşıklıklar uzun süredir dünya gündemini etkilemektedir. Üretim ve hizmetlerin küresel tedariği, bu karmaşıklıktan ortaya çıkan önemli sonuçların başında gelmektedir. Bu nedenden dolayı artan ve hızlanan rekabet süreci oldukça önemlidir. Buna karşın ülkelerde korumacılık akımları tepki olarak ortaya çıkıp, yerli malı kampanyaları gündeme gelme durumu söz konusu olacaktır. Rekabetçi maliyet için toplam kalitenin iyi benimsenmesi ve yaşam biçimimiz olması kaçınılmazdır. Böylesi küresel karmaşık bir piyasada, doğru zamanda doğru kararlar alabilen ve karmaşıklıktan doğru sonuçları çıkartabilen organizasyonlar hayatta kalmayı başaracaklardır.

2. Çeviklik: Değişen ekonomik ve sosyal faktörlere uyum sağlayabilmek için organizasyonların olağandan daha hızlı ve çevik hareket edebilme yetkinliğine sahip olmaları gerekmektedir. Fırsatlarda olduğu kadar, zorlukları aşmada daha çevik olunması kaçınılmaz olmuştur. Geç alınan kararlar, fırsatları bile zorluklara dönüştürebilir. Hızlı değişimlere, hızlı ve çevik yanıtlar gerekmektedir.

3. Etik Olmak ve Sosyal Sorumluluk: Etik olmak ve sosyal sorumlulukları paylaşmak yönünde küresel beklentiler giderek artmaktadır. Şirketlerden çevreyi daha çok korumaları beklenmektedir. Gelecekte, şimdilerde “olsa iyi olur” diye bakılan konular önem kazanacak ve etkinlikleri artan faktörler haline gelecektir. Karbon ayak izi, atık yönetimi gibi konular ve kısmen gönüllülükle yürütülen bazı faaliyetler gelecekte bir zorunluluk olacaktır. Aslında pek çok ülkede yasal süreç şimdiden işlemektedir.

4. Müşteri Odaklılık: Kalite, stratejik düzeyde müşteri odaklıdır ve kalıcı olma trendini geliştirerek sürdürecektir. Gelecekte de müşteri ihtiyaçlarını ve onları anlamayı, öngörmeyi ve karşılamayı kapsayan bir önemde olmaya devam edecektir. Başarılı şirket yapısını oluşturmak için hizmet ve üretimin her aşamasındaki deneyimlerin kurum hafızasına taşınması ve kalıcı olması büyük önem taşıyacaktır.

5. Yönetim Kalitesi: Ürün ve hizmet kalitesi önemlidir, ancak sürdürülebilirlik için, Yönetim Kalitesi daha önemli olmaya devam edecektir. Ürün kalitesi çabuk değiştirilebilir niteliktedir. Ancak Yönetim Kalitesinin oluşturulması zaman alıcıdır. Aşırı derecede esnek ve uyum sağlayabilen süreçlere ihtiyaç duyulacaktır. İş modellerinde de birden fazla yerde bulunan yönetim takımlarını destekleyen iş modellerinin yaratılması gerekliliği artacaktır.

Yorumları Oku
Siz de fikrinizi paylaşın
Güvenlik kodunu giriniz