• 4377
    PAYLAŞIM

Çevreye Duyarlılık’ta Birinciyiz! Daha fazlası için şimdi harekete geçme zamanı!

Projeler 17 HAZİRAN 2014 SALI
Berk Günbeşer

Endüstriyel Akü Fabrika Müdürü

Çevreye Duyarlılık’ta Birinciyiz! Daha fazlası için şimdi harekete geçme zamanı!

Manisa Organize Sanayi Bölgesi Çevre Komisyonu’nun, 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Çevreye Duyarlı Tesis” yarışmasına İnci Akü 2. Tesis’imizde yapılan uygulamalar ile dahil olduk. MOSB’de bulunan tüm tesislerin katıldığı yarışmanın sonucunda İnci Akü 2. Tesisi, “EK-2” Kategorisinde Birincilik ödülünü kazandı.Tesisimiz ilk inşaatının planlanması safhasından itibaren çevreye duyarlı bir tesis olduğunu “Breeam Sertifikası”nı almaya hak kazanarak belgelemişti. Daha tasarım aşamasından itibaren tesisimizin doğal çevre üzerinde oluşturabileceği etkiler düşünülmüş ve bu etkiler doğru planlamalar ile en aza indirgenmişti.

MOSB’nin düzenlediği “Çevreye Duyarlı Tesis” yarışmasında aldığımız bu ödül ile, Akü gibi çevreye etkisi yüksek potansiyel içeren bir ürünün, zamanında doğru önlemler ile Çevreye Duyarlı bir şekilde üretilebileceğini ispatlamış ve bu çok değerli çalışmayı çevremizle paylaşmış olduk.

Breeam sertifikalı tesisimizde, baştan itibaren planlanan sistemler ile Çevreye Duyarlı olmanın yanında ciddi maliyet kazançlarını da sürekli olarak elde etmekteyiz. Çevreye Duyarlılık sadece atıklar olarak düşünülmemeli; doğal kaynak kullanımının verimliliği de çevreyi etkileyen önemli faktörlerden biri. Çünkü tüketilen kaynakların yerine sürekli olarak doğa üzerinde araştırmalar yapılmakta, uygulanan prosesler ile enerji tüketimi, doğal çevrenin yok olması veya kirletilmesi gibi sonuçlar doğmaktadır. Örneğin Kurşun tamamen doğadan elde edilen bir mineraldir. Biz elde edilen Kurşunu en verimli şekilde ürüne çevirmeli ve kullanıma sunmalıyız. Ancak proseslerimiz gereği ürünümüze giren kurşunun bir kısmı da suya ve havaya karışmaktadır. Bu hava ve suyu direkt olarak deşarj etmemiz durumunda hem doğaya ciddi zararlar verebilir hem de doğal kaynak kaybına neden olabiliriz. Breeam sertifikalı tesisimizde uygulanan prosesler ile içerideki suyun tamamen tutulması sağlanıp arıtılarak, içindeki kurşun ayrıştırılırken suyun da tekrar tekrar kullanımı sağlanıyor. Böylelikle doğal kaynaklarımızı korurken, deşarj prosesimiz ile çevre kirliliğinin de önüne geçiyoruz.

İnci Akü olarak değerlerimizi her zaman aklımızda tutmalıyız ve sımsıkı onlara sahip çıkmalıyız. Değerlerimizden bir tanesi olan ‘Sürdürülebilirlik’ ancak çevreye duyarlı sistemler ile sağlanabilir.  Attığımız her adımda Çevre odaklı düşünce tarzı sürdürülebilirliği sağlarken aynı zamanda maliyetlerimizi de düşürecek. Bunun yanında bilinçlenen tüketicilerimiz bizi bu özelliklerimiz için tercih edecek. Sonuç olarak biz kazanacağız, Dünya kazanacak.

Tüm dünyada Çevre ile ilgili farkındalığın oluşması , arttırılması adına bir çok faaliyet yapılıyor. Bunun için bazı çarpıcı bilgiler aktarılıyor. Bu bilgilerin ışığında, artık buzulların eridiğini, iklimin değiştiğini ve bu durumun insanları ne kadar kötü etkilediğini çok iyi biliyoruz. Toplumun önemli bir kesimi durumun farkında. Ancak aksiyona geçme konusunda maalesef yavaşız. Farkındalığı arttırma yolunda efor harcanıyor ama aksiyon konusu hep ikinci planda kalıyor. Aksiyona geçmek için insanların neler yapabileceğini bilmesi gerekiyor. İşte bu ve benzeri organizasyonlar ile bunlar öğrenilecek ve faaliyete geçmek daha kolay hale gelecek. Sonuç olarak toplum da çevreye duyarlı tesislerde üretilen, çevreye duyarlı ürünleri tercih edecek.

Artık aksiyona geçme zamanı! Hepimiz üzerimize düşeni yapalım. Çevreye duyarlı ürünleri tercih edelim; çevreye duyarlı olanları ödüllendirelim. Tıpkı ödül alan tesisimiz gibi.


Hepimiz bu resimleri ezberledik ve farkındayız, peki ne zaman aksiyona geçeceğiz?


Aksiyona geçince bir şeylerin değiştiğini görebiliyoruz…  Breeam Sertifikalı tesisimiz ve İnci Akü olarak diktiğimiz “79.000 ağaç”…

Yorumları Oku
Siz de fikrinizi paylaşın
Güvenlik kodunu giriniz