• 4635
    PAYLAŞIM

24 Yıldır Devam Eden İnci Akü Serüveni

Bakış Açısı 29 NİSAN 2015 ÇARŞAMBA
Hüseyin Sayın

Marka ve Dijital Pazarlama Uzmanı

24 Yıldır Devam Eden İnci Akü Serüveni

Bazı hikayeler ilginçtir, enerji doludur. Birazdan okuyacağınız bu hikayede işte bunlardan bir tanesi. Aracını ilk aldığından bu yana İnci Akü kullanan Necati Amca ile yollarımız Eskişehir kesişti ve 24 yıldır devam İnci Akü serüvenini kendisinden dinledik.

Necati Amca 1932 Elazığ doğumlu.1 Kız ve 1 Erkek çocuk sahibi. Kızı öğretmen, oğlu pilot. Uzun bir çalışma hayatının ardından Milli Eğitim’den emekli olmuş. Milli Eğitim Müfettişi olarak 30 yıl görev yapmış ve neredeyse Türkiye’nin her ilini gezmiş. 1969 yılında Eskişehir’e yerleşen Necati Amca o günden bu günede Eskişehir'de yaşıyor.

H.S: Necati amca 1990 model bir şahin araban olduğunu söylemiştin. 24 yıl epey uzun bir zaman otomobilinize sevginizi nasıl ifade edersiniz?

N.K: Araba benden memnun, ben arabadan memnunum :) Şimdiye kadar bana herhangi bir sorun çıkartmadı, bu nedenle hala kullanıyorum. Araba mı önce gider, ben mi giderim bilmiyorum; çünkü yaşım 82, bundan sonra artık ne kadar gideceğimi yukarıdaki bilir :)

H.S: Bu kaçıncı aracınız?

N.K: Bundan önce ilk aracım Murat 124’dü. 1976 ‘da almıştım. Onu zor satabildik, çünkü memur maaşıyla araba almak mümkün değildi. Bir gazetenin kampanyasına yazılmıştım. Oradan çıktı, 860 lira taksitle almıştım. Fiyatı da o zaman 72 bin liraydı eskinin parasıyla. Şimdiki arabam Şahin ise, 1990 yılında aldığımda 19 milyon liraydı eskinin parasıyla. Ve araba almak da mümkün değildi, çünkü önceden paranın yarısını yatıracaksın, firma seni sıraya alacak, sıra geldiği zaman bütün parasını yatırıp arabayı teslim alacaktın, o da bir yıl da sürebiliyordu 6 ay da. Ayrıca sıra geldiği zaman aldığın tarihteki fiyatı neyse o şekilde alıyordun. Örneğin araç için müracaat ettiğin zamanda arabanın fiyatı diyelim ki 15 milyon liraydı. Sana sıra geldiği zaman ise 18-20 milyon olduysa -ki o zamanın parasıyla konuşuyorum- o fiyatla almak zorundaydın.

90 ‘da Bursa’ya gittim. Bursa ‘da dolaşıyorum. Fabrikadan alacağım diye. Bursa otomotiv sanayiye gittim.Orada bir adamla karşılaştık ve dediki “Sen ne arıyorsun?”. Araba almaya geldiğimi söyledim. Bana bir kağıda not yazdı. Notu zarfa koydu ve sen bunu Bursa’da Çakırhan’a götür, orada ki elamana ver bu notu dedi. Ben inanmadım tabi. Görünümü benim gözümü pek doldurmadı ama neyse götürdüm zarfı verdim. Zarfı verdiğim kişi Aralık sonunda –Yıl 1990 Aralık- arabanı alacaksın dedi. Ben pek inanmadım tabi. 13 bin lira kadar bir teminat verdim. Yetkili kişinin dediği gibi arabamı Aralık ayının sonunda aldım.

H.S: Süper…

N.K: O zamandan beri araba bende. Tamamen her şeyi orijinal…

H.S: İlk sahibisiniz değil mi?

N.K: Evet

H.S: 24 yıl dile kolay…  Peki sizce bir otomobil için akünün önemi nedir?

N.K: Akü aracın can damarı gibidir. İnsanın kalbi neyse araba için de işte akü o’dur. Kalp insanın yaşamasını sağlar, akü de aracın. Aracın kontağını çevirdiğinizde araç çalışmazsa o zaman sinirler, gerilirsiniz hem de nasıl gerilme…

H.S: Peki bu zamana kadar İnci Akü ile böyle bir sorun yaşadınız mı?

N.K: Hiç yaşamadım.

H.S: 24 yıldır İnci Akü kullanıyorsunuz değil mi?

N.K: Evet 24 yıldır hep İnci Akü kullandım. Bu aküyü değiştirmemin nedeni ise araba güneşin altında çok uzun süre kalmıştı. Daha sonra bu şartlarda akünün ihtiyaca cevap vermeyeceğini gördük onun için ben sizinle temasa geçtim ve sorun çözüldü.

H.S: İnci Akü ile ilk olarak nasıl tanıştınız?

N.K: Arabayı 90 ‘da aldığımda aküsü İnci Akü’ydü. Bakımını da zaman zaman periyodik olarak yaptırdım. Servise götürdüm. O akü 9 sene gitti. 9 sene gidince benim de tuhafıma gitti. 9 sene gittiğine kimse inanmadı. Ben inanıyorum da başkaları benim söylediğime inanmıyordu :) Bundan önceki arabamda kullandığım aküler 2 sene dahi gitmedi. 2 sene garantili olmalarına rağmen. İnci Akü ise tam 9 yıl gitti. Böyle olunca ben de fabrikayla temasa geçtim. Fabrikayla temasa geçince onlar da hayret ettiler tahmin ediyorum.

Sonra telefonla, mektupla güzel bir iletişim içerisinde olduk. Daha sonra sizin aküyü değiştireceğiz dediler. O sırada İnci Akü servisine talimat vermişler, ben sadece arabayı servise götürdüm. Eski aküyü alıp yeni İnci Akü’yü verdiler. Tanışmamız böyle oldu. Aşağı yukarı 24 yıldır da temasımız devam ediyor.

H.S: Necati Amca 24 yıldır İnci Akü kullanıyorsun hatta geçmiş genel müdürlerimizin de mektupları mevcut sende. Bizi onurlandıran bu sevginin kaynağı nedir?

N.K: Bu sevgi maddi değil de manevi olarak beni çok gururlandırdı. İnci Akü’nün halen bir çok anısı ve hatırası mevcut. Hepsini saklıyorum.  İnci Akü’yle tanışmaktan gurur duyuyorum ve İnci Akü’ye çalışmalarında sonsuz başarılar diliyorum. Teknolojik yönde de daha çok gelişmesini temenni ediyorum.

H.S: Necati Amca, bu sene bizim 30. yılımız. İnci Akü 1984 yılında kuruldu. Sen ise 24 yıldır bizimle berabersin. Nerdeyse kuruluşumuza yakın bir zaman dilimi. 30. yılımız ile ilgili düşünce ve dilekleriniz nedir?

N.K: 30 yıl az bir zaman değil. İnşallah yarım asrı doldurduktan sonra da güzel günler sizleri bekliyor. İnci Akü’nün tüm bireyleri için daha güzel günler gelecek.  İnşallah İnci Akü kendi rayında yürüyecek. Teknolojinin gelişimine de büyük katkı sağlayacak. Benim ilk aldığım İnci Akü’yle şimdiki İnci Akü arasındaki fark çok büyük. Önceki aküye su falan koyuyorduk, kontrol ediyorduk. Şimdi ise aküler bakımsız şekilde.

H.S: Peki bu süreçte İnci Akü’nün bir çok genel müdürleriyle iletişimiz oldu. Bunlardan biraz bahseder misiniz? Kimlerle konuştunuz? Nasıl oldu bu süreç?

N.K: Şimdi önce servis ünite sorumlumuz Bora Güçbilmez vardı. Bora Bey maalesef rahmetli oldu. Kendisi ile yüz yüze karşılaşmamamıza rağmen irtibatımız vardı. Daha sonra Genel Müdür İsmail Hakkı Ceylan’dan bir mektup aldım. Gönderdiği mektup beni çok duygulandırmıştı. Az önce de dediğim gibi bu durumların manevi yönü en önemlisi. Benim yaşım ileri olduğu için yaşlı insanlar biraz da pohpohlanmak istiyor. :)

H.S: Peki ilk aracınız “Murat 124” dediniz şimdi “Şahin” kullanıyorsunuz. 24 yıldır İnci Akü ile marşa basıyorsunuz. Her marşa bastığınızda ne hissediyorsunuz? Bu nasıl bir duygu?

N.K: Evet 24 yıldır İnci Akü ile marşa basıyorum. 24 yıla bir çok hatıra sığdı. İnci Akü hepsinin içerisinde biraz az biraz çok yer aldı. İnci Akü ile bu denli uzun bir ilişki sürecinde olmak benim için sevinç kaynağı. İnci Akü’ye bir evlat gibi bağlandım. Ömrüm olursa yine İnci Akü’yle devam edeceğim.

H.S: Peki Necati Amca bize eklemek istediklerin var mı? Bu röportajda ne eklemek istersin?

N.K: Çok çok teşekkür ederim. Manisa’dan buralara kadar benim için zahmet edip geldiniz. Gelmeniz beni çok duygulandırdı. Bu zahmete katlanmak kolay bir şey değil. Hem yol uzun hem zahmetli. İşinizi bırakıp benim için buraya geldiniz. Size sonsuz teşekkür ederim.

H.S : Çevrenizde bu konuyla ilgili hiç hikayelere tanık oldunuz mu? İnci Akü ile yaşadığınız bu birliktelik sürecinde çevrenizden ne gibi tepkiler aldınız?

N.K: Geçenlerde İnci Akü kullanan bir arkadaşla karşılaştık. Onunla biraz sohbet ettik. İnci Akü’den o da memnun. Anlaşıldı ki İnci Akü herkese fevkalade hizmet veriyor. Önemli olan hizmette bireysellik değil. İnci Akü’de bunu başarmış durumda. Herkese fevkalade bir hizmet veriyor. Bu da beni ayrıca gururlandırdı. O yüzden İnci Akü’nün peşinden koşturuyorum.

H.S: Sizin dönemlerde ihracat yaptığımız ülke çok sınırlı sayıyaydı. Bugün İnci Akü Dünya’nın 80 ülkesine ihracat yapıyor. Bir Türk markasının 80 ülkede kullanılması hakkında ne düşünüyorsunuz?

N.K: Türkiye’nin tanıtılması çok önemli bir konu. Türkiye hakkında sizin verdiğiniz hizmet parayla yapılacak bir işten çok daha önemli. Güzel ülkemizi, Türkiye’yi tanıtmış oluyorsunuz.

H.S: İnci Akü kullandığınız süre içinde servislerimize gittiniz. Gerekli süreçlerde servisteki arkadaşlarımızla birlikte oldunuz ya da onlar geldi akünüzü değiştirdiler, sohbetiniz oldu. Onlar hakkındaki görüşünüz nedir?

N.K: Ben servise gidip kontrolünü yaptırdığım zaman hep güler yüzle karşılandım. Verilen hizmetlerden de hep çok memnun kaldım. Son aküyü alırken İnci Akü servisinin benim olduğum yere kadar gelip akümü değiştirmesi beni hayrete düşürdü. Böyle bir şey olacağını hiç tahmin etmiyordum. Aküyü almışlar gelmişler değiştirdiler, ondan sonra görüşmek üzere dediler ve vedalaştılar. Benim için şaşırtıcı ve güzel bir anıydı J

H.S: Teşekkürler. Necati amca eklemek istediğin bir şey var mı?

N.K: Eklemek istediğim şeyler; İnci Akü’nün daha yaygınlaşmasını ve İnci Akü’de çalışan arkadaşların sağlık, sıhhat, afiyet içersinde hizmetlerini devam ettirmesini diliyorum.

H.S: Çok teşekkürler. Biz de ellerinizden öpüyoruz. 

Yorumları Oku
Siz de fikrinizi paylaşın
Güvenlik kodunu giriniz