• 4307
    PAYLAŞIM

Starter Akülerin Otomotiv Uygulamalarındaki Rolü

Akü Teknolojileri 28 EYLÜL 2012 CUMA
Can Kanar

Müşteri Hizmetleri/Teknik Servis Yöneticisi

Starter Akülerin Otomotiv Uygulamalarındaki Rolü

Elektrokimyasal enerji kaynağı olan akü, günümüzde çeşitli formlarda birçok üründe başrol oyuncusudur. Starter aküler, başta otomotiv olmak üzere ilk hareketin önem kazandığı uygulamalarda kullanılmaktadır. Starter aküler, yüksek marş basma gücü (CCA) özelliği sayesinde, otomotiv uygulamalarında marş motoru ve ateşleme elemanlarına ilk enerjiyi sağlamanın dışında, aracın elektriksel sisteminin de bir parçası olduğundan dolayı araç üzerinde farklı görevleri de mevcuttur. Starter akülerin araç üzerindeki görevleri özetle aşağıdaki gibidir : 1)   İlk marş için “Marş Motoru” ve “Ateşleme Elemanları”nı beslemek, 2)   Motor çalıştıktan sonra da, “Alternatör”ün üretmiş olduğu elektriği araç elektrik sistemindeki diğer tüketicilere dengeli bir şekilde paylaştırılmasını sağlamak, 3)   Araç park halindeyken de, araçtaki ihtiyaca göre aktif hale getirilen elektriksel tüketicileri beslemek. Çalışma prensibine göre araç kontak anahtarı start konumuna alındığında,

      • Marş motoru ve ateşleme elemanları ihtiyacı olan enerjiyi “Akü” den temin eder.
      • Mekaniksel (Marş Motoru) ve Elektriksel (Ateşleme Elemanları) ihtiyacı karşılanmış olan motor, yakıt sisteminin de devreye girmesiyle birlikte çalışmaya başlar.
      • Motorun çalışmasıyla birlikte, kayış kasnak mekanizmasıyla bağlı olan alternatör elektrik enerjisi üretmeye başlar.
      • Alternatör dönme hareketinden elde ettiği enerjiyi, ilk marş esnasında enerjisini yitiren “Akü” ye ve sistemde ihtiyacı olan elektriksel tüketicilere verir.

Özellikle satış sonrasında meydana gelebilecek olan aracın çalışmaması gibi bir durumda ilk akla gelen arızalı ürün maalesef “Akü”dür. Kök neden incelendiğinde, problem aküden kaynaklanıyor olabilir fakat görüldüğü üzere starter aküler araç üzerindeki marş, ateşleme ve şarj sistemlerinin bir parçasıdır. Diğer sistemlerdeki herhangi bir problemden dolayı da akü arızalanmış, araç çalışmıyor olabilir. Bu anlamda araç kullanıcıları araç üreticilerinin belirlediği ilgili periyodik bakımlarda marş motoru, ateşleme elemanları, alternatör vb.’nin durumunu kontrol ettirmelidir. Akü içinse özellikle kış ve yaz aylarına girmeden önce, bakımlarının yapılmasında fayda bulunmaktadır. Uzun ömürlü akü için, yetkili servislerde düzenli olarak akülerinizin bakımlarını yaptırınız.    

Yorumları Oku
Siz de fikrinizi paylaşın
Güvenlik kodunu giriniz