• 4542
    PAYLAŞIM

Start – Stop (Mikro Hibrit) Teknolojisi

Akü Teknolojileri 10 EKİM 2012 ÇARŞAMBA
Ali Turan

Endüstriyel Akü Uygulamaları Yöneticisi

Start – Stop (Mikro Hibrit) Teknolojisi

Start-Stop teknolojisi, ihtiyaç duyulmadığı süre boyunca içten yanmalı motorun (İYM) durdurulması prensibine dayanmaktadır. S-S (Start-Stop) teknolojisine sahip araçlarda kırmızı ışıkta ya da yoğun trafik nedeniyle beklerken İYM durdurulur. Bu yöntemle İYM’un boşta çalıştığı süre minimuma indirilerek tüketilen yakıt miktarında ve CO2 emisyonunda azalma sağlanır. Start-Stop araçlar farklı özelliklere sahip olabilmektedir, bazı araçlar geri kazanımlı frenleme yaparak, kinetik enerjisinin bir kısmını aküde depolanmasını sağlarken, bazı araçlar geri kazanımlı frenleme özelliğine sahip değillerdir. Geri kazanımlı frenleme özelliğine sahip olmayan araçlarda yakıt tüketiminde ve COemisyonlarında %10 azalma sağlanırken, geri kazanımlı frenleme özelliğine sahip araçlarda bu oran %15’lere ulaşabilmektedir. Bu oranlar yoğun şehir içi trafikte daha yüksek değerlere çıkabilmektedir. Her geçen yıl sıkılaşan emisyon standartları nedeniyle önümüzdeki yıllarda piyasaya sürülecek araçlarının çok büyük kısmının start-stop özelliğine sahip olması beklenmektedir.

Start – Stop (Mikro Hibrit) Araçlar Nasıl Çalışır? Araçtan araca farklılık göstermekle birlikte genel olarak, start-stop özelliğine sahip manuel şanzımanlı bir araçta;

  • Araç lastiklerinden gelen hız bilgisi sıfırı gösteriyorsa,
  • İYM boşta ve hiçbir vites seçili değil ise
  • Akü sensöründen gelen bilgi akünün içten yanmalı motorunu tekrar çalıştırabileceğini gösteriyorsa, içten yanmalı motor durdurulur.

Sürücü tekrar hareket etmek için debriyaja bastığı anda içten yanmalı motor çalıştırılır. Start-stop sistemine sahip otomatik şanzımanlı bir araçta ise;

  • Sürücü fren pedalına basıyorsa,
  • Araç lastiklerinden gelen hız bilgisi sıfırı gösteriyorsa,
  • Akü sensöründen gelen bilgi akünün içten yanmalı motorunu tekrar çalıştırabileceğini gösteriyorsa, içten yanmalı motor durdurulur.

Sürücü tekrar hareket etmek için ayağını fren pedalından çektiği an İYM tekrar çalıştırılır. Bazı araçlarda Start-Stop sisteminin aktive olması için yukarıda sayılan şartların yanı sıra motor çalışma sıcaklığının da belli bir seviyenin üstünde olması gerekmektedir. Marş sırasında ısınmış bir içten yanmalı motoru çalıştıran marş motoru, soğuk bir içten yanmalı motoru çalıştıran marş motoruna göre daha düşük akımlar çekerek aküye daha az yüklenecektir.

Yorumları Oku
Siz de fikrinizi paylaşın
Güvenlik kodunu giriniz