• 3463
    PAYLAŞIM

İnci Akü Mavi Deniz Özgür Caretta Projesi

Projeler 9 AĞUSTOS 2012 PERŞEMBE
Elif Yılmaz

Yazar

İnci Akü Mavi Deniz Özgür Caretta Projesi

Türkiye'nin 15 Özel Çevre Koruma Bölgesi'nden biri olan Dalyan, zengin biyoçeşitliliği, hassas ekosistemi ve doğal olarak denizle buluşan 7 gölden biri olmasının yanı sıra benzersiz İztuzu Plajı, Caretta Carettaları, Nil Kaplumbağaları, Mavi Yengeçleriyle eşsiz bir doğa harikasıdır. Kaya Mezarları ve Kaunos Antik Kenti gibi tarihsel değerleriyle de Türkiye'nin en önemli zenginliklerinden biri olarak öne çıkar.

Dalyan’ın bu eşsiz niteliği turizm alanında da karşılığını buluyor. 2011 yılında bölgeyi %75’i yabancı olmak üzere 1 milyona yakın turistin ziyaret ettiği tahmin ediliyor. Bu eşsiz güzellikleri görmek isteyen bölge ziyaretçilerinin çoğunluğu kanallarda seyreden gezi teknelerini kullanıyor. Kanalda, dizel motorlu birçok gezi teknesi olup, yaz aylarında bu sayı oldukça artıyor. Dalyan halkının aynı zamanda geçim kaynağına dönüşen bu tekne gezilerini, bölgenin hassas ekolojik dengesine ve doğal güzelliğine zarar vermeden yürütmek, bölgedeki sürdürülebilir turizm için oldukça önemli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yerel Belediyeler, Tekne Kooperatifleri ve özel tekne sahiplerinin ortak çalışmalarıyla birçok iyileştirme yapılmasını takiben İnci Akü olarak, Dalyan sularının tamamen temiz kalması ve motor gürültüsünden arındırılması için kökten çözüm olacağını düşündüğümüz bir proje geliştirdik. Teknoloji sponsoru olarak destek verdiğimiz Mavi Deniz Özgür Caretta projesi kapsamında özverili AR-GE çalışmaları ile üretilen özel aküler ve kullanılan gelişmiş motorlarla çevre dostu teknelerin mümkün olabileceğini gördük. Böylelikle hem dizel motorlarınkine eş değer performans sağlayan, hem de yakıt giderlerini 10 kata kadar azaltan, 'Enerjisini aküden alan Elektrikli Motorlu Tahrik Sistemi'ni geliştirdik ve patentini aldık.

Tekne işletmecilerinin beklenti ve talepleriyle daha da geliştirilen teknelerin 2 prototopi şu anda Dalyan Deltası’nda seyirlerini gerçekleştiriyor. “Caretta Bot” adını verdiğimiz bu teknelerden birinin kullanımını 18 Mayıs 2012’de Dalyan’da düzenlenen bir törenle S.S. Dalyan Tekne Kooperatifi'ne devrettik. Kooperatife devredilen teknenin sezon boyunca yapacağı turlardan sağlanacak gelir, yeni teknelerin çevre dostu tur teknelerine dönüştürülebilmesi için oluşturulacak fona aktarılacak.

Dönüştürülen 2 tekneye ek olarak özel bir tur şirketine ait 4 tekneyi de talepleri üzerine enerjisini aküden alan elektrikli motorlu teknelere dönüştürdük ve 06 Haziran 2012 tarihinde düzenlenen bir organizasyonla Dalyan Kanalı’nda suya indirdik.

Hedefimiz Dalyan’da faaliyet gösteren tüm dizel motorlu tekneleri Caretta Botlara çevirmek. Bu hedefe doğru atacağımız her adımla Dalyan’da turizmin sürdürülebilir gelişimine önemli bir katkı sağlayacağımızı biliyoruz.

Carettalar için, hayatın devamı için,

Mavi Deniz Özgür Caretta….

Yorumları Oku
Siz de fikrinizi paylaşın
Güvenlik kodunu giriniz